Dan Hatmanu: „Paul Surugiu-Fuego face din pasiunea aceasta o vocație și construiește, în jurul său, mici diamante ale sensibilității!”

Măiestria nu cere niciodată socoteala! Cu atât mai mult atunci cand discuția aduce in prim plan un titan contemporan al artei romanesti – DAN HATMANU de la Iasi!
Unul dintre susținătorii lui Paul Surugiu si in același timp sprijinit prin proiectul ART BY FUEGO, Dan Hatmanu considera ca pictura e o eliberare, e modul prin care ne putem apropia mai mult de creație, ca si consumatori, nu neaparat ca făptuitori!
Recent, Paul Surugiu l-a vizitat din nou pe maestru, fiind alături de el si de soția sa, om de arta la rându-i si o enciclopedie in domeniu. Cantaretul afirma ca e o „încântare si o revelație sa poti ajunge in atelierul unui clasic, discipol al marelui Corneliu Baba”!
Astfel, legatura dintre generații se certifica din nou prin bunăvoința, ajutor, inspirație si altruism!
Iată ce spune Dan Hatmanu despre Fuego si operele sale:
“Cu rădăcini moldave, asemeni mie, domnul Surugiu, de profesie maestru al emoției, dă naștere unui univers propriu, în care nu mai contează regulile, canoanele, ci doar nemăsurata bucurie de a crea senzații prin culoare și idee. Talent nativ, Paul Surugiu așeaza în pictură toată viața și experiența sa, fragmentând culorile, adăugând tonuri de viață și muzicalitate. Cred că operele acestui artist ce bate la porțile afirmării unei noi forme de artă i se poate acorda credibilitate pentru simplul fapt că, pe lângă frumusețea produsului finit, el implică în povestea asta cu pictatul, care nu-i deloc o joacă, multă sinceritate, sensibilitate pură.
Operele sale mizează pe vizual și vin cu un plus în momentul în care le descoperi titlul, căci fiecare dintre ele poartă cu sine o denumire sugestivă, aparent fără nici o legătură, dar în esență extrem de prinsă de conceptul în sine. Tehnica e într-o continuă evoluție și pentru un tânăr care n-are studii de specialitate, e o adevărată performantă. Florile lui Paul Surugiu sunt recognoscibile de-acum, cu forme neclare, dar pline, gândite, simetrice, cu început și final și parcă cu ceva fragmente muzicale, desigur în sens poetic. Personal, mă bucur când văd ca oamenii revin cu atenția lor asupra picturii.
Paul Surugiu face din pasiunea aceasta o vocație și construiește, în jurul său, mici diamante ale sensibilității sale, în tonuri calde, cu pozitivism și multă lumină. În fond el transmite multă lumină, mai ales că proiectul său are un fundament nobil – acela de a ajuta persoanele care-au văzut cândva lumina și-acum se cufundă în întuneric.” (DAN HATMANU)