Doina Păuleanu: „În pictura lui Paul Surugiu domnește aceeași ordine senină, aceeași atmosferă înduioșată, aceeași aspirație către armonie, vizibilă în toate obțiunile și deciziile sale!”

„Paul Ciprian Surugiu, cu numele de scenă Fuego, cunoscutul interpret de muzică ușoară, este actor profesionist și pictor amator.
În prima ipostază, deja consacrat, este apreciat de un public variat din România și Republica Moldova; în anii ’90, când l-am cunoscut pe scena Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia (al cărei director am fost în acea vreme), se afla doar la începutul afirmării sale; ca actor – a urmat Facultatea de profil a Universității Ecologice – a fost angajat al Teatrului Alexandru Davila din Pitești – pe scena căruia am certitudinea că s-a făcut remarcat; ca pictor amator – iar această sintagma nu este folosită în sens peiorativ, ci pentru a sublinia faptul că numai iubirea (amo, amare…) te face să insiști într-un domeniu care nu-ți este profesie – a avut recent o expoziție la galeriile Goldart; aici a vândut o seamă de tablouri, iar sumele rezultate au fost folosite pentru a ajuta artiști în vârstă sau copii cu potențial, aflați la început de drum.
Ca expresie a seninătății și sensibilității sale, a dorinței sale de frumos, Paul Ciprian Surugiu pictează, cu deosebire, flori. Sunt văzute de aproape, colorate viu, într-o pastă așternută cu generozitate și siguranță. Adunate în buchete, florile – aceleași sau în combinații atractive – ocupă aproape în întregime pânza, fiind luminate frontal. Bucuria de a picta se deslușește în fiecare tușă; pe masa suport au căzut câteva corole sau petale, care sunt introduse în compoziție pentru a-i asigura echilibrul. În jur aerul vibrează aproape sonor, reflexele unifică imaginea, verdele lujerelor și frunzelor introduce în atmosfera relaxată, contrastele cromatice necesare.
Paul Ciprian Surugiu sugerează o lume radioasă, din care grijile au fost, fie și temporar, alungate; el răspunde, prin opțiuni tematice ferme, nevoii (uneori vehement formulate de public) de a înțelege pictura; mesajul său este, ca și în muzică, explicit. Am mai văzut printre lucrările sale, fluturi supradimensionați cu aripi multicolore, păsări cu gâtul prelung, case țărănești cu acareturi, alte aspecte pitorești. Pretutindeni domnește aceeași ordine senină, aceeași atmosferă înduioșată, aceeași simplitate lipsită de afectare, aceeași aspirație către armonie, vizibilă în toate opțiunile și deciziile sale.
Autodidact, Paul Ciprian Surugiu lucrează fără preget (deși spectacolele și turneele în care este angajat se succed cu rapiditate), privind îndelung la predecesori. Pentru el pictura este opțiune, bucurie, evadare, împlinire, un mod de a dărui și de a comunica.”
Doina Păuleanu, critic de artă
Director al Muzeului de Artă Constanța

sursa: www.facebook.com/artbyfuego
10.08.2016