Fuego, lecție de patriotism la Palatul Parlamentului

Paul Surugiu a realizat cea de a treia expoziție a carierei sale de pictor. Dacă pentru mulți aceasta este o supriză, pentru admiratorii săi este deja o obișnuiță, artistul organizând până acum numeroase evenimente speciale. Vernisajul expoziției “CASA PĂRINTEASCĂ” ce a avut loc la Palatul Parlamentului, în Sala de Expoziții „Constantin Brâncuși” a fost un real succes, o adevărată lecție de patriotism pentru cei prezenți.
În prim plan au fost casele, cele pe care Fuego le-a pictat vrând astfel să ne determine pe toți să ne reîntoarcem la origini, la liniștea că minului părintesc, la copilărie, la toate aceste minuni arhitecturale, rurale, care definesc România și care o fac să fie unică în peisajul european. Versurile lui Grigore Vieru au răsunat în celebra Casă a Poporului. O seară specială, relaxată, plină de patriotism, de vorbe frumoase și liniște. Liniște inspirată de frumusețea picturilor pe care Paul Surugiu le-a expus. Acestea au purtat audiența cu gândul la acasă, la copilărie, fiind realizate cu migală, timp de o vară întreagă.
Seara a fost una memorabilă, cu o mulțime de sentimente ce au plutit în aer, de la nostalgie, până la spiritul artistic al celui ce a fost fost denumit poetul luminii, maestrul Vieru, senzație făcând și expoziția de fotografii, manuscrise, amintiri ale lui Paul cu el. Familia poetului a fost prezentă, iar Raisa Vieru și-a celebrat chiar ziua de naștere pe 5 septembrie!
Invitații au fost întâmpinați cu șampanie, au gustat din bucate basarabene. Seara a fost dominată de o senzație ce nu poate fi descrisă – toți cei prezenți s-au simțit mândri români, au cântat, au dansat, s-au bucurat de momentele create de oaspeții de marcă ai artistului – VIORICA FLINTAȘU, GHEORGHE TURDA, ELISABETA TURCU, FLORIN VASILICĂ și GRUPUL TELEORMANUL, ȘTEFANIA RAREȘ, STELA ENACHE, ALESIS, DOINA GHIȚESCU, DANIEL IONAȘCU și mulți alții.
Curatorul expoziției a fost DOINA PĂULEANU, reputat critic, iar moderator jurnalista Oana Georgescu.
Cumva, inspirat de legatura dincolo de cuvânt, cu Grigore Vieru, pornind de la cântecul pe versurile poetului – “CASA PĂRINTEASCĂ NU SE VINDE” – Paul Surugiu a descoperit o noua tema in pictura sa – casele romanesti, simboluri ale eternitatii. Prima opera a reprezentat casa părintească a poetului, de pe mal de Prut, din Pererata, locul in care geniul artistic a descoperit lumina poeziei!
“M-am simțit român luni seară, la Palatul Parlamentului! Mi-am expus, dragii mei, munca de pe tot parcursul verii, în marea Casă a Poporului! Am avut ceva emoții, dar în final totul s-a dovedit a fi o încântare! Ideea a fost să creez o atmosferă de altădată, atât prin program, cât și prin tablouri. Casele mele sunt fragmente de țară, sunt imagini rupte din mândria spațiului care ne definește.
Colorate sau difuze, au plăcut, au adus aminte de acasă, de locul din care am pornit cu toții, reușind să desăvârșească o seară în care cei prezenți, cărora le mulțumesc că mi-au fost alături, au încercat emoții puternice. Ele au fost vedetele – casele!
Am îmbrăcat ipingeaua marelui Liviu Vasilică și i-am avut alături de mine, pentru a cânta și pentru a face atmosfera autentică, pe marii Viorica Flintașu, Gheorghe Turda, Ștefania Rareș, Elisabeta Turcu, Florin Vasilică și grupul Teleormanul.
Am fost surprins și onorat să-i am lângă mine pe cei doi fii și soția poetului GRIGORE VIERU, veniți tocmai din Basarabia să admire expoziția pe care eu am creat-o acolo în memoria celui ce mie mi-a fost ca un tată, un maestru al poeziei!
Nu vreau să ajung pictor, dar îmi doresc în schimb să ajut, să pot să-mi folosesc timpul cu un scop precis, care-mi face plăcere. Casele pictate de mine acum sunt imagini din drumurile mele prin România, de 20 de ani! Sunt casele de cândva și mi-am dorit să ne amintim de ce suntem români, de ce noi, așa bătuți de soartă cum suntem, avem atâtea frumuseți!
Prea ne e rușine cu patritismul, iar eu, cu riscul de a crede unii că exagerez, spun că frumusețea spațiului acesta în care trăim e dată de patriotism și de valorile naționale. Nu sunt tradiționalist neapărat, dar iubesc țara, iar la Parlament asta am făcut, le-am adus aminte oamenilor că nu nici o problemă să fim cu gândul la țară!”, a declarat Fuego.
Pentru Fuego, arta plastică reprezintă un nou mod de exprimare și o posibilitate concretă de a ajuta. În luna octombrie a anului 2015 lansa proiectul „ART BY FUEGO-ARTĂ PENTRU SUFLET”, o inițiativă care-și propune să sprijine marii artiști ai României, ajunși, din diverse motive, într-o situație dificilă, dar și tinerele talente.
Astfel, majoritatea fondurilor obținute din vânzarea picturilor realizate de Paul Surugiu merg către legendele României, dar și către tinerii care bat la porțile afirmării. În 8 luni, proiectul a făcut numeroase fapte deosebite, ajutând peste 60 de cazuri, printre care amintim artiști mari precum Ilie Micolov, Lucky Marinescu, Cornel Constantiniu, Aimee Iacobescu, Anca Pandrea, Elisabeta Preda, Petru Demetru Popescu, Tamara Buciuceanu, Ioan Voicu, Ileana Constantinescu, Floarea Ionița, Dan Hatmanu, Gheorghe Urschi și mulți alții. Acum, cu implicarea voastră, proiectul poate merge mai departe și poate face noi minuni pentru cei ce într-adevăr și-au pus viața în slujba artei, ori pentru cei ce pășesc acum, timizi și fără posibilități, în mijlocul ei.

Iubitorii de artă, oamenii ce-și doresc să sprijine acest proiect nobil, specialiștii dar și publicul larg căruia expoziția i se adresează în egală măsură sunt așteptați la Palatul Parlamentului, Sala de expoziții „CONSTANTIN BRÂNCUȘI”, strada Izvor, nr.2-4, sector 5, București, zilnic, de la 9.00 la 17.00, în perioada 5-20 septembrie 2016. Pentru detalii intrați peartbyfuego.ro, dar și pe paginile de Facebook ART BY FUEGO și Paul Surugiu – Fuego.

 

sursa: www.ziarulring.ro
7 septembrie 2016