FUEGO – un destin închinat muzicii

“Artistul e copilul lumii, isi joaca rolul zi de zi …”. In acest fel se poate incepe o poveste conturata cu si despre cel ce traieste si arde pentru muzica, ce isi daruieste fiecare clipa a existentei sale acestei sublime vocatii, care i-a adus, pe parcursul trecerii anilor, satisfactii si premii, printre care amintim, cele 5 discuri de aur si unul de platina pentru vanzarea albumelor sale, titlul de “ Artist al Poporului Republicii Moldova”, precum si nenumarate trofee si distinctii. Fuego este un copil al lumii, un copil al muzicii, cea care l-a format si care i-a dat nuantele pe care in prezent, publicul sau le poate vedea. Drumul nu i-a fost usor, dar prin determinare, pasiune, noroc si munca a reusit sa devina ceea ce putem defini acum ca fiind un artist complet, care abordeaza diferite genuri muzicale, de la muzica pop la populara, pana la balade ample si colinde. Si pentru ca astazi a pregatit o supriza admiratorilor sai, impreuna cu ziarul Libertatea, lansand CD-UL eveniment “ Trandafiri in dar ”, Fuego ne-a acordat un scurt interviu in care ne dezvaluie o parte din destinul sau, marturisind ca muzica i-a adus cele mai frumoase clipe, care vor dainui peste timp, in economia sufletului sau, dar si cum de reuseste, la fiecare aparitie, sa transmita veridic mesajul nobil al cantului sau, prin arta interpretarii, prin emotia si legatura stabilita intre el si publicul sau.

 

Libertatea : Se spune ca muzica e una dintre minuni si poate, cea mai frumoasa forma de magie. Este muzica totul in viata lui Fuego?

Fuego : Intr-adevar, muzica reprezinta forma prin care poti ajunge in sufletului celui ce te asculta si te percepe ca atare. Tocmai de aceea, crezul meu este cantecul, ce mi-a adus cele mai frumoase clipe din istoria mea. Pot spune ca arta, in toata plenitudinea ei, e in viata-mi insasi. Muzica, notele, ritmul pianului, acordurile calde îmi creionează existența, iar fiecare piesă compusă, interpretată de mine, are in spate o poveste frumoasă, transformată în vibrații ale inimii pe înțelesul tuturor.Fiind limbaj al sufletului, muzica e felul meu de a mă exprima, de a simți că menirea-mi sortită are o finalitate dragă mie. Lev Tolstoi spunea că “muzica este stenografia emoţiei”, dar atunci când emoția devine stenografie pentru însăși muzica, sentimentul că opera ta ajunge acolo unde și-a propus, în inima publicului tău, este desăvârșit de reacția acestuia în concerte.

Libertatea:  Si fiindca mi-ai spus de concerte, stiu ca ai in fiecare an, doua turnee nationale, ce se joaca aproape in permanenta cu sali pline si la care publicul reactioneaza intr-un fel aparte. Ce reprezinta publicul pentru tine?

Fuego : Cu siguranta e cea mai importanta parte a activitatii mele. Intr-adevar, in cadrul turneelor mele nationale, cel de primavara si cel de iarna, oamenii vin sa-mi multumeasca ca le fac viata mai frumoasa, cel putin in acele ore in care sunt in sala. Daca publicul nu simte ca atare ceea ce tu incerci sa ii transmiti pe scena, atunci nu te mai poti numi artist. Tocmai de aceea le multumesc deschis ori de cate ori am ocazia, caci fara public, fara emotiile pe care acestia mi le pricinuiesc, eu nu as putea functiona. Lui ii datorez ceea ce am ajuns astazi, iar muzica, colaborările şi duetele mele, cu cei mai reprezentativi artişti, întregul meu parcurs sta în slujba lui şi vine ca jertfă pentru iubirea primită de la el.

Libertatea : Ai reusit sa iti construiesti o cariera solida, sa te impui in peisajul muzicii romanesti, sa iti creezi stilul propriu, cu piese de suflet, cu versuri si mesaje speciale. Ce isi mai poate dori Fuego?

Fuego : Imi doresc sa traiesc confortabil in micul meu Univers, cu oamenii pe care-i iubesc, pe care-i respect, iubitori de adevar si de noblete, cu florile mele, cu cartile mele, incercand sa-nvat arta de a trai, salvandu-ma din derizoriu si din societatea de consum, care ne macina fiecare farama de bun, de frumos si de onest care a mai ramas in noi. Teatrul si muzica sunt ceea ce am decis sa las perenitatii si imi doresc ca aceasta mostenire sa fie onorabila, sa fie demna de tabloul artei romanesti, care este una dintre cele mai fascinante din intreaga cultura europeana.

Libertatea : Ce reuseste sa te mai emotioneze?

Fuego : De-ar fi să fac un bilanț clar al lucrurilor ce mă emoționează zilnic, în fruntea listei s-ar afla cu siguranță, pe lângă muzică și teatru, zâmbetul oamenilor, al celor dragi, bucuriile pe care aceștia mi le dăruiesc constant și lumina din ochii celor ce îmi urmăresc și apreciază activitatea.  Pentru ei îmi port pașii în viață, alergându-mi destinul prin tabloul artei. Nu există bucurie și împlinire mai mare decât aceea de a știi că munca ta, că pasiunea și intensitatea pe care le consumi în a contura fracțiuni artistice, sunt admirate, împărtășite și iubite de cei ce percep la adevărata valoare sunetele reale și complexe, exprimându-se prin intermediul fascinantelor trăiri conturate de muzică. “

Libertatea : Ce ne poti spune despre albumul lansat astazi ?

Fuego :  Albumul “ Trandafiri in dar ” l-am conceput ca pe un cant al primaverii, cu piese adunate, stranse intr-un manunchi care sper sa ajunga in inimile celor ce il vor asculta. Acesta cuprinde câteva din cele mai frumoase şi emoţionante cântece lansate de mine pe parcursul timpului, ce vorbesc despre natură, iubire, pe linii melodice calde. Ma bucur ca pot aduce în dar, impreuna cu Libertatea, pentru toti admiratorii mei,  un buchet de trandafiri,  cu piese noi, realizate în premieră pentru proiect, cât şi şlagăre îndrăgite de voi.

Libertatea : Stiu ca esti intr-o permanenta cautare a frumosului, intr-o permanenta munca, incercand sa aduci admiratorilor tai noi stari, noi creatii. Astfel, cu ce iti vei mai surprinde fanii?

Fuego – Pentru ca imi respect publicul, imi doresc sa ii ofer in permanenta, noi si noi surprise. Astfel, in luna iunie, voi lansa un album de autor, împreună cu maestrul Jolt Kerestely, un album cu o serie de cântece speciale, premiate recent de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cântece ample, care vor readuce în prim plan muzica adevărată, melodioasă si care incununeaza cariera si activitatea maestrului.

Libertatea : Ce mesaj le transmiti cititorilor Libertatea?

Fuego : Sa le fie viata intreaga un cantec, sa asculte muzica de calitate si sa pretuiasca frumosul, caci in final, dintre toate, cu asta ramanem, cu emotiile pe care le-am trait, cu amintirile, cu muzica care ne-a fost coloana sonora in parcursul nostru.

 – INTERVIU PUBLICAT ÎN LIBERTATEA